Geef ouders een liefdevolle verwachting

Geef je kennis door!

Cursusleider worden

Wanneer je de opleiding tot cursusleider volgt, leer je uitgebreid over de (brein)ontwikkeling van een baby en dreumes tot twee jaar. Alle kennis die je opdoet is wetenschappelijk onderbouwd. De eerste 1000 dagen van een mensenleven zijn van enorm belang voor een gezonde ontwikkeling. Er wordt een fundament gelegd voor de rest van het leven. Jij leert alles over  de breinontwikkeling van een baby,  hoe een gezonde hechting ontstaat, wat een baby daarin nodig heeft en hoe een baby dit communiceert. Ook leer je over de ontwikkeling van slaap en over huilen van baby's in relatie tot de breinontwikkeling van een baby. Wat is normaal en gezond babygedrag als je kijkt naar de blauwdruk van de mens als diersoort?  En wat verwacht een baby van zijn ouders/ verzorgers als het geboren wordt? Aansluitend hierop leer je uitgebreid over hoe de ontwikkeling vervolgens ten volste ondersteund kan worden door de omgeving van het kindje, uiteraard in het bijzonder door ouders/verzorgers van het kindje. 

Verder leer je tijdens de opleiding over de mogelijke verwachtingen van ouders ten opzichte van hun baby, verwachtingen van onze directe sociale omgeving en  (Westerse) maatschappij. Hoe staan deze tot elkaar in verhouding, hoe beïnvloeden deze verwachtingen elkaar en wat zijn de gevolgen daarvan? Je leert hoe je deze informatie met ouders kunt analyseren tijdens een oudercursus, zodat je hen kunt begeleiden in het bewustwordingsproces hiervan. De verandering naar het ouderschap en de partnerrelatie staat ook centraal tijdens de opleiding. Er verandert veel in het brein van een ouder en in een gezin wanneer er een kindje geboren wordt. Dit kan overweldigend zijn en grote impact hebben. Daarover leer je ook alle ins en outs . Uiteraard krijg je ook de handvatten om ouders te informeren over wat belangrijk is om samen krachtig in het ouderschap en hun relatie te (blijven) staan.

Ook onderwerpen als borst-,  fles- en bijvoeding, (veilige en onveilige) babyproducten komen uitgebreid aan bod. Een inleiding op ergonomisch dragen, wat een prachtig middel is om de hechtingsrelatie te ondersteunen, wordt ook aangeboden.

Naast al deze inhoudelijke kennis, leer je de oudercursus vorm te geven volgens een bestaand format. Zo kun jij meteen starten met je oudercursus. Je hebt veel vrijheid om aanvullend inhoud te geven aan je cursus als jij vanuit jouw vakgebied aansluitende informatie kunt bieden. 

Wat kun je als cursusleider?
Wanneer je de opleiding tot cursusleider van  Liefdevolle Verwachting hebt doorlopen, kun je de oudercursus geven aan ouders in jouw regio. Dit wil zeggen dat je in staat bent om ouders voor te bereiden op het leven met hun baby. Dit kan zowel in groepsverband als tijdens een privécursus, waarin je één op één met ouders werkt. Je geeft hen een realistische opvoedverwachting omtrent onderwerpen als hechting, huilen, slapen, de (seksuele) partnerrelatie, borst-, fles-,kunst- en bijvoeding, babyproducten en ergonomisch dragen. Wanneer ouders in groepen komen heeft dit het voordeel dat zij kunnen bouwen aan hun sociale netwerk, zich gesteund kunnen voelen door het horen van gelijkende ervaringen of juist aan het denken worden gezet door vragen van andere ouders. Tijdens een individuele cursus hebben ouders juist de kans om dieper in te gaan op persoonlijke vragen en kan de inhoud worden toegespitst op hun specifieke behoeftes. Jij stemt af met ouders wat passend is voor hun situatie en sluit aan bij hun wensen. 

Algemene Voorwaarden

Geboortezorg

Voor wie is de cursus geschikt?

Werk jij  in de geboortezorg of begeleid je gezinnen binnen een andere setting? Dan kan het geven van de cursus Liefdevolle Verwachting een waardevolle aanvulling zijn naast je huidige aanbod. Ben je bijvoorbeeld docent van een zwangerschapscursus, kraamverzorgende, draagconsulent of ben je als doula betrokken bij gezinnen? Dan sluit deze cursus perfect aan. Hoe mooi is het dat je ouders al begeleidt tijdens de zwangerschap en geboorte en je hen daarnaast ook van waardevolle informatie kunt voorzien voor de periode daarna?

Werk je in de hulpverlening met gezinnen of bied je opvoedingsondersteuning? De cursus is volledig gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en zet in op het ondersteunen van een gezonde (brein)ontwikkeling van baby's en peuters. Het fundamentele belang van de eerste 1000 dagen van een kindje is enorm. De omgeving waarin de ontwikkeling plaatsvindt, het begrip van wat een kindje nodig heeft om te kunnen floreren en het in staat zijn daarop in te spelen, legt een krachtige basis voor de rest van het leven. Investeren in een goede start, daar draag jij aan bij wanneer je deze cursus geeft aan ouders. 

Het is ook mogelijk dat je op dit moment nog niet met ouders werkt en graag wilt beginnen. Neem dan ook gerust contact op.  Wellicht staat jouw specifieke situatie hier niet beschreven. Ben je benieuwd of deze cursus geschikt is voor jou? Voel je dan vrij om contact op te nemen met mij. Wij spreken je situatie en wensen met jou door en kijken dan samen of het passend voor je is.

Eerste duizend dagen

Waarom kiezen voor deze opleiding bij Liefdevolle Verwachting?

Liefdevolle Verwachting staat voor volledigheid, ontwikkeling, verbreding en nazorg. De cursus Liefdevolle Verwachting wordt gegeven door Susanne Jongejan. Zij heeft een jarenlange ervaring in de hulpverlening aan en begeleiding van gezinnen en het scholen van zorgprofessionals. Sinds 2016 is zij werkzaam vanuit haar eigen bedrijf als draagprofessional en is ze gespecialiseerd in Natuurlijk Ouderschap. Haar missie is om bij te dragen aan het ontstaan van een liefdevolle en gezonde hechtingsrelatie tussen ouder en kind. Verbinding is alles en staat aan de basis van een gezonde ontwikkeling van elk mens. Zij gunt elk kind én elke ouder de ervaring en kracht van verbinding. Door de cursus Liefdevolle Verwachting landelijk op de kaart te zetten en op zoveel mogelijk plaatsten aan te bieden, krijgen veel ouders de kans deze waardevolle informatie te verkrijgen. Daar ga jij als cursusleider een waardevolle bijdrage aan leveren.

Bij Liefdevolle Verwachting stopt het niet na de cursus. Zo organiseert Liefdevolle Verwachting nascholingen met autoriteiten binnen het werkveld, zodat je je breed kunt blijven ontwikkelen en de laatste kennis kunt opdoen. Daarnaast ben je onderdeel van een professioneel netwerk, waardoor je altijd kunt uitreiken naar collega's. 

Tijdens Liefdevolle Verwachting wordt een zeer sterke basis gelegd voor het werk als cursusleider op alle gebieden. De theoretische inhoud, basisvaardigheden in de communicatie voorafgaand, tijdens en na een cursus, het zakelijk en commercieel inrichten van je bedrijf, het netwerken met (zorg)professionals, het inrichten van je sociale kaart en nog veel meer. Liefdevolle Verwachting vindt het van groot belang dat je laagdrempelig contact kunt leggen met al je vragen tijdens het uitvoeren van je werk als cursusleider en staat daar ook altijd voor open. Communicatie is laagdrempelig, vlot en open. Wees welkom als nieuwe cursusleider!

Dit moet je weten

Praktische informatie, voorwaarden & kosten

Deelname aan de cursus tot cursusleider van Liefdevolle Verwachting kost €850,- (inclusief 21% BTW). Per cursus worden minimaal 3 en maximaal 6 deelnemers toegelaten.  Zo is er tijd, ruimte en aandacht om met elkaar te sparren en al je vragen te stellen. Je bouwt samen aan een sociaal en professioneel netwerk. Wanneer je je aanmeldt, neem ik telefonisch contact met je op, zodat we kennis kunnen maken, je nog vragen kunt stellen en we samen kunnen vaststellen dat de cursus passend voor je is. 

Gedurende de cursus worden er opdrachten gegeven aan de deelnemers. Eén van de opdrachten omvat het geven van een informatiebijeenkomst waarin je een inleiding geeft aan toekomstige ouders op de ouderschapscursus. Je kunt hiervoor de informatie gebruiken die je tijdens je eerste cursusweekend hebt gekregen. Hoe deze bijeenkomst is verlopen evalueren we tijdens dag 4.

Het is raadzaam om de bijeenkomst tijdig te plannen zodat je jouw publiek kunt bereiken. Onderdeel van de cursus is ook het uitvoeren van een klein literatuur onderzoek. Hiervoor dient een boek, een onderzoek en een wetenschappelijk artikel te worden gelezen over een onderwerp passend bij de cursus.. Het is ook mogelijk hier mee te beginnen voor aanvang van de cursus. Specificaties over deze opdracht krijg je per mail na aanmelding voor de cursus. Daarnaast zal er een kennistoets worden afgenomen. Alle opdrachten moeten met een voldoende worden afgerond. 

LIVE CURSUSSEN 2024

De live cursussen van 2024 vinden plaats op de cursuslocatie in Boelenslaan, Friesland.

Lunch is niet inbegrepen bij de scholing. Je dient deze zelf mee te brengen. Koffie, thee en water is kosteloos en onbeperkt aanwezig. Tijdens de koffiepauze wordt gezorgd voor een snack en fruit. Er is een keuken aanwezig met een waterkoker, water en een koelkast. Er is ook mogelijkheid om meegenomen voeding op te warmen.

Hoewel de cursus Liefdevolle Verwachting draait om kleine kinderen, zijn zij tijdens de cursus niet toegestaan in de scholingsruimte. Dit omdat de cursus intensief is en volledige aandacht vraagt. De aanwezigheid van kleine kinderen kan jouw eigen aandacht en die van andere deelnemers afleiden. Het is wel toegestaan om kleine kinderen langs te laten brengen om hen borstvoeding te geven. Ook is er uiteraard ruimte om te kolven. Er is een koelkast aanwezig waar je de melk in kunt bewaren. Er is helaas geen ruimte op de cursuslocatie aanwezig voor kinderen om met een verzorger te wachten tijdens de scholing, tenzij je tijdens je cursusweekend de aanwezige B&B hebt geboekt voor verblijf.

Voorafgaand aan de cursus ontvang je een e-mail met daarin alle praktische en belangrijke informatie voor de cursus. Het is altijd mogelijk contact op te nemen met Liefdevolle Verwachting voor al je vragen.

Voorwaarden
Wanneer je je inschrijft voor de cursus Liefdevolle Verwachting ga je akkoord met de algemene voorwaarden. Lees deze aandachtig door.

CURSUSDATA 2024

De volledige cursus wordt in 2024 nog één keer aangeboden. Elke cursus is verdeeld over twee weekenden. 

Er zijn nog een paar plekken voor de cursus op:

5&6 oktober 2024 van 9.30-16.30 uur en 9&10 november 2024 9.30 -16.30 uur.

Alle cursussen worden verzorgd door Susanne Jongejan en vinden plaats op de cursuslocatie in Boelenslaan. Mocht je tijdens een cursusweekend willen overnachten op de cursuslocatie, check dan de beschikbaarheid van de aanwezige B&B .

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met me op!

Meld je direct aan voor de cursus

Wat kun je verwachten?

Inhoud van de cursus

De cursus bestaat uit 4 dagen. In deze dagen komen alle onderdelen van de ouderschapscursus uitgebreid aan bod. Je krijgt zowel uitgebreide wetenschappelijk onderbouwde, theoretische kennis als praktische kennis. Wanneer ouders vragen stellen over de onderwerpen, of dieper op een specifiek punt in willen gaan, ben jij  in staat daar antwoord op te geven. De diepgang in de kennis maakt dat je niet alleen een verhaal vertelt, maar daadwerkelijk kennis hebt over wat er schuil gaat achter alle onderwerpen.

Cursusdag 1:
Breinontwikkeling van een kind
Invloed van DNA en epigenetica
Hechting
Fysieke, emotionele en sociale ontwikkeling van de baby
Communicatiesignalen van de baby
Beval-, kraam- en hechtingsplan
Ergonomisch dragen

Cursusdag 2:
Breinontwikkeling van ouders
Vaderschap
Ontwikkeling van slaap
De ontwikkeling van het stress-systeem en huilen

Cursusdag 3:
Borstvoeding,  flesvoeding en kunstvoeding
Partnerrelatie
Sociale omgeving

Cursusdag 4:
Het inrichten van de ouderschapscursus
Het aanbieden van je ouderschapscursus/ Opzetten van je bedrijf
Netwerken
Bespreken opdrachten

Er is veel tijd voor theorie afgewisseld met praktijk. Tijdens de dagen krijg je kleine opdrachten. Er is ruimte voor eigen inbreng, vragen en momenten om de opgedane kennis te laten bezinken. Ook naderhand kun je uiteraard bij Liefdevolle Verwachting terecht om je vragen te stellen.

Bij een succesvolle afronding van de cursus krijg je:
- Een certificaat 
- Een digitale opzet voor je ouderschapscursus 
- Een cursistenmap met informatie voor jou als cursusleider (deel 1) en  informatie voor ouders (deel 2)
- Een PDF van de flyer met jouw bedrijfsgegevens erop (klaar om direct te laten drukken)
- Een pakket voor je sociale media, zodat je de ouderschapscursus in de markt kunt zetten in de huisstijl van Liefdevolle Verwachting op je website en op sociale media
- Een benoeming van je bedrijf met link naar je website in het register op de website van Liefdevolle Verwachting
- Je reclame wordt actief gedeeld op Instagram en Facebook van Liefdevolle Verwachting

Boekjes met de informatie voor ouders kun je bij Liefdevolle Verwachting bestellen in door jou gewenste aantallen, zodat je ouders de informatie op papier mee kunt geven na de cursus.

Na de training ben jij dus meteen klaar om te beginnen met het aanbieden van je oudercursus!

Cursuslocaties

Houd je kennis bij

Nascholing/ Masterclasses

Heb jij de cursus Liefdevolle Verwachting gevolgd voor 2024? Dan zijn deze Masterclasses, verzorgd door Susanne Jongejan,  interessant voor jou!

Ben jij zorgverlener in de geboortezorg en wil jij je kennis uitbreiden zonder dat je de oudercursus wilt geven? Ook dan is de training zeer geschikt voor je. In de dagelijkse praktijk in het werken met baby's en ouders heb je enorm veel aan de kennis.. Je kunt er voor kiezen de gehele training te volgen of losse masterclasses te kiezen van de onderwerpen waar jij meer kennis over wilt. 

MASTERCLASS  'NEUROBIOLOGIE VAN HET BABYBREIN'
Je verdiept je in de neurobiologie en de ontwikkeling van het babybrein. De rol van DNA en epigenetica komt ook aan bod.
Datum:8 juni 2024
Tijd: 10.00 - 14.00 uur
Locatie: Boelenslaan, Parksterreed 10
Prijs: € 165,00

MASTERCLASS 'HET OUDER-BREIN'
Je leert over de transformatie naar de ouderrol. Wat verandert er in het ouderlijke brein en op welke manier heeft dat invloed op het ouderschap en op de ouder zelf?
Datum: 7 september 2024
Tijd: 10.00 - 14.00 uur
Locatie: Boelenslaan, Parksterreed 10
Prijs: € 165,00

MASTERCLASS COMBI "NEUROBIOLOGIE VAN HET BABYBREIN' EN MASTERCLASS 'HET OUDERBREIN'
Datum: 9 juni 2024
Tijd: 9.30 - 17.00
Locatie: Boelenslaan, Parksterreed 10.
Prijs: €330,-

Zijn er andere onderwerpen waar jij een verdieping in wilt? Geef het aan me door en ik kijk naar de mogelijkheden om tegemoet te komen aan jouw vraag!


Interesse?

Wil je cursusleider worden? Of ben je geïnteresseerd in een nascholing?  Heb je andere vragen?
Neem gerust vrijblijvend contact met mij op!

Message Sent!

Your message has been sent successfully, I hope to respond within 24 hours. You can also contact us through social media, links can be found below!